TopDanmark kommer med advarsel efter bølge af dyre GPS-tyverier.

TopDanmark kommer med advarsel efter bølge af dyre GPS-tyverier.

TopDanmark kommer med advarsel efter bølge af dyre GPS-tyverier.

Topdanmark kommer med advarsel efter bølge af dyre GPS-tyverier

17.5.2022 12:20:00 | Topdanmark A/S

En ny bølge af tyverier får forsikringsselskabet Topdanmark til at opfordre landmænd og maskinstationer til at passe ekstra godt på deres værdifulde GPS-udstyr. Her er 5 gode råd.

"Det er altid træls at mangle sit GPS-udstyr, særligt i en tid hvor mange har travlt i marken, og der kan være lang ventetid på at få nyt udstyr leveret,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

De seneste måneder har budt på en stribe tyverier af værdifuldt GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner.

Det har fået flere af landets politikredse til at opfordre landmænd og maskinstationer til sikre deres udstyr.

Nu sender Topdanmark, som forsikrer hvert andet danske landbrug, en advarsel til landmænd og maskinstationer mod tyveri af dyrt GPS-udstyr, der aktuelt er i høj kurs hos tyvene.

Senest er 12 styk GPS-udstyr til enmeget stor værdi blevet stjålet i to uaflåste maskinhuse i nærheden af Ringkøbing.

Vi har kun set toppen af isbjerget, vurderer Topdanmark, som forventer, at tendensen vil fortsætte i løbet af de næste måneder. Det skyldes blandt andet, at der i øjeblikket er lange leveringstider på nyt udstyr, hvilket gør det endnu mere attraktivt.

”Efter den seneste bølge af tyverier af GPS-udstyr vil vi gerne advare landmænd og maskinstationer: Pas ekstra godt på jeres udstyr. Selvom det er muligt at få skaden erstattet ved tyveri, volder situationen typisk besvær for den enkelte. Det er altid træls at mangle sit GPS-udstyr, særligt i en tid hvor mange har travlt i marken, og der kan være lang ventetid på at få nyt udstyr leveret,” siger Preben Rasmussen, landbrugschef i Topdanmark.

Flere anmeldelser
Topdanmark har hjulpet dobbelt så mange kunder, der har været udsat for GPS-tyveri, i 2021, end forsikringsselskabet gjorde i henholdsvis 2017, 2018 og 2019. Tendensen er fortsat i de første fire måneder af 2022, hvor Topdanmark har modtaget flere anmeldelser om tyveri af GPS-udstyr fra landbrugsmaskiner i forhold til samme periode året før. Normalt er forår og efterår højsæson for GPS-tyveri.

De stjålne GPS’er er ikke den type vejvisere, som mange danskere kender fra bilen. Det er dyrt og avanceret GPS-udstyr, der er afgørende for autostyringen af en landbrugsmaskine, og som ofte koster over 100.000 kroner stykket.

Lige nu arbejder producenterne på at udvikle integrerede sikringsløsninger i GPS-udstyret, så det bliver vanskeligere at stjæle. Det vil forhåbentligt hjælpe på situationen, men Topdanmark har også andre gode råd til kunderne.

”Forebyggelse spiller en utrolig vigtig rolle. Vores bedste råd er derfor helt at undgå at have GPS-udstyr siddende på maskinerne, når de ikke er i brug. Særligt uden for sæsonen bør GSP-udstyret låses inde,” siger Topdanmarks landsbrugschef.

Såfremt uheldet er ude, og udstyret bliver stjålet, kan det vise at være godt givet ud, hvis udstyret er sikret med GPS-sporing.

”Vi oplever af og til, at kunder ender med at få deres udstyr tilbage takket være GPS-sporing,” siger Preben Rasmussen.

//

5 gode råd til at undgå GPS-tyveri

  • Afmonter dit GPS-udstyr, og lås det inde, når maskinen ikke er i brug.
  • Skulle det være tilfældet, at GPS-udstyret ikke afmonteres, så gør det svært for tyven. Brug robuste, indbrudssikre låse, og sørg for, at vinduer i porte er matte, så det ikke er muligt kigge ind.
  • Sæt videoovervågning op på grund, hvor det er tilladt, og skilt tydeligt med det.
  • Lav en sikringspolitik, så det står klart, hvordan køretøjer skal sikres ved arbejdstids ophør – det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet samt sikring og aflåsning af bygningerne.
  • Oplys udendørsområder eller installer bevægelsescensor, som tænder for pludselig og kraftig belysning.

Kilde: Topdanmark, Nordjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi